ÖDEV

Windows 7 

Windows 7 (önceden Blackcomb ve Vienna kod adlı) Microsoft Windows'un perakendeye sunulmuş işletim sistemidir. Microsoft tarafından kişisel bilgisayarlar, masaüstü, dizüstü, netbooklar, Tablet PC ve media center bilgisayarlarda kullanılmak için çıkan bir işletim sistemidir. 22 Ekim 2009 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

Windows 7 kullanıcıları , Windows Vista'ya göre daha hızlı bir deneyim yaşayacaklar. Windows 7 ile kullanıcılar, bilgisayarlarını çok daha hızlı başlatabilecek ve kapatabilecekler. Microsoft'a göre, gelişmiş Görev Çubuğu ile uygulamalar arasında geçiş yapmak bir eğlence hâline dönüşecek; yeni araç çubuğu ile kullanıcıların, yazılımlar ve belgeler arasında daha rahat ve hızlı bir şekilde dolaşmak mümkün olacak. Windows 7 ile yeni Windows Aero özellikleri, temiz bir masaüstü daha az uyarı ekranı anlamına geliyor. İnternet satrancı ve internet tavlası gibi Windows Vista'da kullanılmayan ekler Windows 7'ye yine eklenmiştir. Ayrıca Windows 7, Internet Explorer 8'i ve Windows Media Player 12'yi kullanmaktadır.

Windows 7'nin sunduğu yüksek sistem güvenilirliği, daha uzun pil ömrü ve daha az uyarı ekranıyla kullanıcılar, zaman verimliliğini artıracaklar.Çok konuşulması beklenen çoklu temas teknolojisi, kullanıcının bilgisayar ekranında yapacağı birkaç parmak dokunuşuyla istediği dosyaya, bilgisayara veya cihaza hızlı biçimde ulaşmasını sağlıyor.


Office 2010 ?

Microsoft göstermiştir ki Microsoft Office 2010, Mart 2008'de ISO/IEC 29500:2008 olarak standardartlaştırılmış olan Office Open XML (OOXML)'in, ISO/IEC uyumlu sürümü için güncelleştirilmiş destek içerecektir. Halbuki Office 2010, ön sürümü (beta) biçiminde OOXML'in ISO/IEC uyumlu sürümünün onaylı Sıkı değişkeni desteklemez ama Geçiş değişkenini destekler. ISO/IEC'nin amacı, OOXML standardının ISO/IEC uyumlu sürümünden Geçiş değişkeninin kaldırılmasını sağlamaktır.

Microsoft Office 2010, 2006 Mayısında ISO/IEC 26300:2006 olarak standardize edilmiş olan OpenDocument Format (ODF: Açık Belge Biçimi) v1.1'in, ISO/IEC uyumlu sürümünü de destekleyecektir. Dahilî bir ekran yakalama aracı, bir arka plan temizleme aracı, korumalı belge modu, yeni SmartArt şablonları ve yazar izinleri denilen yeni özellikler de eklenmektedir. 2007 "Office Düğmesi", yazdırma ve paylaşma gibi görev merkezli fonksiyonlara kolay erişim sağlayarak, Arka Görüntü olarak bilinen, bir tam pencere dosya menüsüne götüren bir menü düğmesiyle yer değiştirmiş olacaktır. Office Outlook, Visio, OneNote ve Publisher da dahil olmak üzere, tüm Office uygulamalarında değişkin Ribbon arayüzü mevcut olacaktır. Office uygulamalarında, uygulamalara yönelik son öğeler ve ilgili görevlere kolay erişim imkânı sağlayacak olan, Windows 7'deki zıplayan listeler de olacaktır. Office 2010'un teyitli özellikleri şunlardır:

  • Ribbon arayüzü ve tüm uygulamalar arasında Arka Görünüm
  • Arka Planı Temizleme Aracı
  • Mektup Tasarımı
  • Word 2007 Denklem düzenleyicisi, MS Denklem 3.0'ın yerini alarak tüm uygulamalar için yaygınlaşacak
  • Yeni SmartArt şablonları
  • Yeni metin ve görüntü düzenleme efektleri
  • Ekran Yakalama ve Kırpma araçları
  • Canlı işbirliği fonksiyonları
  • Windows 7'deki zıplayan listeler
  • PowerPoint 2010'daki yeni animasyonlar

Google ?

Google dünyanın en büyük arama motorlarından birinin ve geliştiricisi olan şirketin adıdır.

Stanford'da doktora yapan iki öğrenci, Larry Page ve Sergey Brin, Google'ı 1998'de 25 milyon dolar yasal sermayeyle kurdu. Şirketin GooglePlex denen merkez ofisi Kaliforniya'da bulunur ve tüm dünyada 5,000 civarında kişi çalıştırır. Şirketin sermaye ortakları, Kleiner Perkins Caufield & Byers ve Sequoia Capital'ı kapsıyor. Şirket ayrıca, içerik sağlayıcı firmalara özel web arama çözümleri de sunuyor.

Google'nin Teknolojisi

Google'ın arama teknolojisi ve kullanıcı arabirim tasarımı Google'ı günümüzün ilk-nesil arama motorlarından farklı kılar. Sadece anahtar kelime veya meta arama teknolojisi kullanmak yerine, Google en önemli sonuçları ilk getiren, gelişmiş PageRank™ teknolojisine dayanır.

PageRank ağ sayfalarının önemini nesnel bir ölçeğe uyarlar; bu 500 milyon değişken ve 2 milyar terimden oluşan bir denklemin çözülmesiyle hesaplanır. PageRank ağın çok sayıda bağlantılı yapısını düzenleyici bir araç olarak kullanır. Doğal olarak, Google, Sayfa A'dan Sayfa B'ye kurulmuş her bağlantıyı, Sayfa A'dan Sayfa B'ye bir "oy" olarak yorumlar. Google bir sayfanın önemini aldığı oylarla belirler. Google ayrıca oyu veren sayfayı da inceler.

Google'ın komplike ve otomatikleştirilmiş arama metodları, insan müdahalesine engel olur. Diğer arama motorlarından farklı olarak; Google, hiç kimsenin daha yüksek listeleme yapamayacağı ve ticari amaçla sonuçları değiştiremeyeceği bir şekilde yapılandırılmıştır.


Facebook ?

Hiç kuşkusuz sosyal ağlar içerisinde Facebook'un yeri ayrıdır. Çünkü her yaştan, her kesimden, her eğitimden insana hitap eden bu kapsamlı sitede herkes için bir şey bulunmaktadır. Basit kullanımı ve güncelleştirmeleriyle pek çok kişi tarafından aktif olarak kullanılmakta olan Facebook'un kullanıcı sayısı giderek artmaktadır.

Facebook sayesinde tüm arkadaş çevreniz ve ailenizle iletişim halinde olmanız mümkün. Eğer onlar da bu siteyi sizin gibi aktif bir şekilde kullanıyorsa, her an birbirinizden haber alabilirsiniz. Kullanımı oldukça da basit olan Facebook mobil cihazlar, bilgisayarlar ve tabletler tarafından desteklenmektedir.

Mesajlaşma, fotoğraf ekleme, video paylaşma gibi özellikleri olan Facebook'un en güzel yönlerinden biri de etkinlik kısmıdır. Doğum günü, parti, herhangi bir kutlama, eylem, toplantı hatta düğünlerde bile artık herkesi tek tek arayıp davet etmenize gerek yok. Çünkü Facebook'un etkinlik özelliği ile bir davetiye hazırlayıp tüm arkadaş listenize gönderebilirsiniz.

Twitter ?

Twitter'ın ne olduğu hakkında az çok fikir sahibi olduk. O halde Twitter ne işe yarar? sorusunu cevaplayalım. Twitter kişilerin/kurumların kendileriyle ilgili düşünce ve haberleri 140 karaktere sığacak mesajlar halinde paylaşmaya yarıyor. Bu kısa mesajlara tweet deniyor. Mesajlarınızda resim ve videolara linkler (bağlantılar) ekleyerek onları da takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.

Aslında böyle bakınca Facebook'daki durum güncellemelerinden pek farkı yok gibi duruyor. Fakat Twitter'ı asıl farklı kılan dünya çapında büyük bir popülarite yakalaması ki yerli/yabancı ünlü kişiler, şirketler ve haber kaynakları Twitter üzerinden kendilerini takip eden insanları bu platformdan bilgilendirmeyi tercih ediyor. Ünlülerin Twitter'da yaptıkları ve yazdıklarıyla gündeme gelmesi bu yüzden.

Çoğu haberi ilk önce Twitter üzerinden duyabileceğiniz gibi, "severek takip ettiğiniz" kişilerin düşüncelerini direkt kendi mesajlarından takip edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken ilgili kişinin/kurumun sayfasına gidip Takip Et butonuna tıklamak! Ayrıca güncel konularla ilgili Twitter trendlerini takip edip bu konularla ilgili düşüncelerinizi diğer Twitter kullanıcılarıyla paylaşabilirsiniz.


Instagram ?

Instagram, 2010 Ekim'de, Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından ilk olarak IOS (iPhone-iPad) için geliştirilen, sahip olduğu kaliteli filtreler ve sosyal ağ özellikleri ile kısa zamanda oldukça popüler olan bir fotoğraf paylaşım uygulamasıdır.

Instagram o kadar popüler oldu ki; şu sıralar günde 40 milyon fotoğraf paylaşımı, saniyede ise 8600 beğeni ve 1000 yorum yapılıyor. Bu değerler gittikçe de yükseliyor. San Francisco, California'da geliştirilen uygulama, şu anda aylık 90 milyon aktif kullanıcıyı geçti bile.

Instagram'ın bu kadar hızlı yayılmasında sosyal medya platformları ile entegre çalışması da yatıyor. Uygulama ile hazırlanan fotoğraflar Facebook, Flickr, Twitter, foursquare ve Tumblr üzerinden paylaşılabiliyor. Instagram, Nisan 2012′de Facebook tarafından 1 milyar Dolara satın alındı.

Bu uygulamayı ve arkasındaki sosyal ağı bu kadar cazip kılan; kullanıcıların çektikleri fotoğrafları üzerinde çok pratik bir şekilde çeşitli filtrelerler kullanarak, profesyonel görünüme sahip fotoğraflar yaratabilmeleri yatıyordu.

En basit ve sıradan bir fotoğraf, uygulanan birkaç farklı efekt ile göz kamaştırıcı olabiliyordu. Bunun yarattığı tatmin kısa sürede Instagram kullanıcılarının övgülerini aldı. Çekilen fotoğrafların sosyal medyada göre diğer kullanıcıların dikkatini Instagram çekmekte gecikmedi.


WhatsApp ?

Akıllı telefonların yaygınlaşması ile mesajlaşma uygulamaları da artmaya başladı. Bunlardan WhatsApp öyle tuttu ki şu anda geçtiğimiz yıllarda bir çok ülkede en çok indirilen iPhone ve Android uygulaması oldu. İnternet üzerinden karşılıklı mesajlaşma ve dosya gönderebilme programı olan WhatsApp, GSM operatörlerine ödediğimiz kısa mesaj ücretlerini azaltmanın en güzel yollarından biri. Geçtiğimiz yıllarda GSM operatörlerine 13.9 milyar dolarlık bir SMS geliri kaybı yaşatmış.

WhatsApp kullanabilmeniz için telefonunuzun internete bağlı olması gerektiğinden ya kablosuz ağa bağlanmanız ya da bir mobil internet paketi almış olmanız gerekiyor. WhatsApp kullanabilmeniz için mesajlaşacak arkadaşınızın da WhatsApp kullanması gerekiyor. Böylelikle sınırsız mesajlaşmak, resim, video ve ses kaydı göndermeniz mümkün.

WhatsApp Nasıl Kullanılır?

Telefonunuza uygulamayı App Store'den yükleyin. (Android telefon kullanıyorsanız Google Play'e girin) App Store'u açın ve sağ altta yer alan büyüteç işaretine tıklayın. Üstte gelen kutuya WhatsApp yazın ve gelen uygulama penceresinde FREE yazan yeri tıklayıp telefonunuza indirin.

Uygulamayı bulun ve açın. Kayıt olurken sizdene GSM telefonu numaranız soracak, girin ve sonra numaranıza SMS ile gelen kodu girerek hattınızı doğrulayın. Cep telefonu rehberinizde bulunan kişileri WhatsApp tarayarak, uygulamayı kullanan arkadaşlarınızı listeleyecek. Listelenen arkadaşlarınızla anlık olarak artık sohbet edebilirsiniz.
Birden çok arkadaşınızla birlikte grup sohbeti yapabilir yada fotoğraf, video, müzik vb. gönderebilirsiniz.


AirDrop ?

Airdrop apple cihazları arasında bluetooth ve wi-fi üzerinden fotograf, video, web sayfası ve konum paylaşmaya yarayan önemli bir özelliktir. Airdrop ile dosyalarınızı apple cihazları arasında kolayca transfer edebilirsiniz.

Nasıl kullanılır?

Airdrop'u kullanmak çok basit ve hızlıdır. Yalnız eski İOS sürümlerinde ve OS X sürümlerinde bu özellik yoktur. AirDrop ile içerik paylaşabilmek için iOS 7 üzeri iphone veya OS X Yosemite üzeri işletim sistemi olması gerekir.

Destekleyen cihazlar

  • iPhone 5 veya sonrası
  • iPad (4. nesil) veya sonrası
  • iPad mini
  • iPod touch (5. nesil veya sonraki modeller)
  • MacBook (2008 sonu veya sonraki modeller)
  • iMac (2009 başı veya sonraki modeller)

DropBox ?

Dropbox, farklı cihazlar üzerine kurabileceğiniz bir uygulamadır. Bu uygulamanın ana işleviyse, işlem yaptığınız cihaz ( tablet, akıllı telefon, masaüstü, laptop) üzerinde oluşturduğunuz dosyaların dropbox klasörüne yüklendiği anda bulut sunucuyla eşlenmesidir yani aynı dosyaların başka bir sunucuya kopyalanmasıdır. 

İşin güzel tarafı, örneğin iş bilgisayarınızda yaptığınız çalışmanın ev bilgisayarını açtığınızda ev bilgisayarında yer alan dropbox klasörüne eşlenmesidir yani dropbox sunucularında yer alan dosyların sizin bilgisayarınıza inmesidir.

Özellikle birden fazla cihaz üzerinde çalışan profesyoneller için oldukça pratik bir çözüm. Evde başla işte bitir ya da işte başla evde bitir.

Diğer önemli bir özellikse oluşturduğunuz dosyaları başkalarıyla paylaşabilmeniz. Her ne kadar wetransfer daha rahat bir paylaşma yöntemi gibi görünse de dropbox çok daha işlevsel bir çözüm.


E-Devlet ?

E-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojileri ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir.

E-Devlet Kapısından Ne Tür Hizmetler Verilmektedir?

E-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlara verilen hizmetler genel olarak şöyle gruplandırılabilir:

  • Bilgilendirme hizmetleri
  • Entegre elektronik hizmetler
  • Ödeme işlemleri
  • Kurum ve kuruluşlara kısa yollar

Bunun yanı sıra kamu kurumları arasında bilgi ve belgelerin paylaşımı e-Devlet Kapısı tarafından sunulan hizmetler ile sağlanmaktadır.

E-Devlet Kapısı Nasıl Kullanılır?

Kişisel bilgilere erişim veya güvenlik gerektiren entegre elektronik hizmetlere erişim için şifre, e-imza, mobil imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı gibi kimlik doğrulama araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Tek bir kimlik doğrulaması ile pek çok entegre elektronik hizmeti aynı adresten alabilirsiniz.

Ayrıca, e-Devlet Kapısı üzerinden alınacak bazı elektronik hizmetler için (vergi, harç vs. gibi) ödeme yapılması gerektiğinde ödeme birimi hizmeti sayesinde bu ödeme işlemleri de güvenli bir ortamda e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmektedir.


Bilgisayar Güvenliği

Bilgisayar güvenliği, elektronik ortamlarda verilerin veya bilgilerin saklanması ve taşınması esnasında bilgilerin bütünlüğü bozulmadan, izinsiz erişimlerden korunması için, güvenli bir bilgi işleme platformu oluşturma çabalarının tümüdür. Bunun sağlanması için duruma uygun güvenlik politikasının belirlenmesi ve uygulanması gereklidir.

Bu politikalar;

  • Etkinliklerin sorgulanması
  • Erişimlerin izlenmesi
  • Değişikliklerin kayıtlarının tutulup değerlendirilmesi
  • Silme işlemlerinin sınırlandırılması

gibi bazı kullanım şekillerine indirgenebilmektedir.

Bilgisayar teknolojilerinde yer alan bilgisayar güvenliğinin amacı ise: "Kişi ve kurumların bu teknolojilerini kullanırken karşılaşabilecekleri tehdit ve tehlikelerin incelemelerinin yapılarak gerekli önlemlerin önceden alınmasıdır". Bilgi ve bilgisayar güvenliği daha genel anlamda, güvenlik konularını detaylı olarak ele alan "güvenlik mühendisliği"nin bir alt alanı olarak görülmektedir.

Bilgisayar güvenliği geniş anlamda bir koruyucu mekanizma olarak düşünüldüğünde, kişisel veya kurumsal bilgisayarlar için genel olarak aşağıdaki maddelerin hepsinini veya bazılarının uygulanması gerekmektedir:

  • Virüs koruma yazılımlarının kurulu olması
  • Bu yazılımların ve işletim sistemi hizmet paketlerinin ve hata düzeltme ve güncellemelerinin düzenli aralıklarla yapılması
  • Bilgisayarda şifre korumalı ekran koruyucu kullanılması
  • Kurmuş olduğunuz yazılımların paylaşıma açık olup olmadığının kontrol edilmesi
  • Bilgisayar başından uzun süreliğine ayrı kalındığında sistemden çıkılması
  • Kullanılan parolaların tahmininin zor olacak şekilde belirlenmesi
  • Bu parolaların gizli tutulması ve belirli aralıklarla değiştirilmesi
  • Disk paylaşımlarında dikkatli olunması
  • İnternet üzerinden indirilen veya e-posta ile gelen dosyalara dikkat edilmesi
  • Önemli belgelerin parola ile korunması veya şifreli olarak saklanması
  • Gizli veya önemli bilgilerin e-posta, güvenlik sertifikasız siteler gibi güvenli olmayan yollarla gönderilmemesi
  • Kullanılmadığı zaman İnternet erişiminin kapatılması
  • Önemli bilgi ve belgelerin düzenli aralıklarla yedeklerinin alınması
  • Eğer Windows kullanıyorsanız güncellemeleri yapmanız

gibi önlemler, basit gibi gözükebilecek ama hayat kurtaracak önlemlerden bazılarıdır.

Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started